maanantai 3. elokuuta 2015

Syömiset

Tyttöjen syömiset lähti käyntiin jokseenkin hankalasti.
Heillä sairaalassa ollessa ei meinannut millään lähteä paino nousuun tai edes tasaantumaan, se vaan laski kokoajan. Sen takia sairaalassa oltiinkin niin kauan ennenkuin päästiin kotiin.

Rinnalla ollessa heillä oli se ongelma että nukahtivat todella nopeasti. Muutamia imuja he ottivat ja sen jälkeen nukahtivat. Kuulemma tosi tyypillistä aikaisemmin tulleilla vauvoilla. Edel jaksoi jonkun verran paremmin, mutta Stella todella huonosti.
Muutaman päivän sairaalassa olon jälkeen alettiin tehdä syöttöpunnituksia, mikä oli todella masentavaa. Välillä saattoi olla tosi hyvä fiilis että vauva on imenyt paljon ja korkein toivein meni puntarille, ja puntari kuitenkin näytti vain muutamaa grammaa tai jopa nollaa. Yleensä aina se näytti liian vähää lukemaa, eli jouduttiin antamaan pullosta lisää.

Pullosta antaminen oli kamalaa pakottamista. Tytöt piti herättää kolmen tunnin välein päivin ja öin ja PAKOTTAA heille tietty määrä maitoa. Lääkäri määräsi jopa kahden tunnin välein herätettäväksi, mutta kätilöt meinasivat että kolme tuntia riittää. Onneksi.
Pakottaminen oli raastavaa kun lapsi on ihan väsynyt, sylkee maitoa ulos ja me vaan tuputetaan sitä lisää lisää lisää. Hyi kamalat muistot :( Myös se tuntui kamalalta kun aina on sanottu että vauvan pitää antaa nukkua, jotta aivot kehittyvät, ja me herätettiin heitä syvästäkin unesta syömään. Piti vaan ajatella niin että ruoka on perusta hengissä pysymiseen ja sitä ainakin on saatava.

Viimeisinä päivinä sairaalassa tuli sellaista neuvoa että jättää rinnalla olon todella vähään/nollaan, jotteivat vauvat väsytä itseään siinä, ja jaksavat syödä pullosta. Rinnalla olo kun kuulemma oli niin pienille työtä, ja he tarvitsivat siinä vaiheessa kaiken energian itselleen.
Vaikka paino ei lähtenyt isoon nousuun pääsimme kuitenkin kotiin, kunhan kävisimme painokontrolleissa.Maanantaina siis pääsimme kotiin, ja muistaakseni keskiviikkona mentiin painokontrolliin sairaalaan. Toisella oli paino noussut hieman ja toisella enemmän, eli positiiviseen suuntaan kuitenkin :) Perjantaina menimme neuvolaan painokontrolliin ja oli myös paino noussut joten uskalsi jo hieman hengähtää.

Kotiin päästyämme jatkoimme samaan malliin, eli kolmen tunnin välein herätys ja hieman rintaa ja enemmän pulloa. Öisin annoimme vain pulloa koska tytöt olivat muutenkin niin väsyneitä etteivät olisi jaksaneet olla hereillä rinnalla yhtään. Tämä tarkoitti siis sitä että jokaisen syötön jälkeen, varsinkin öisin, pumppasin tytöille seuraavan syötön annokset. Korviketta yleensä meni päivisin enemmän, kun en ollut kerennnyt pumpata tms.
Kuukauden ikäisena taisin alkaa enemmän syöttää rintaa ja aikasemmin olimme jo jättäneet tarkat 3h herättämiset väliin huomattuamme että tytöt heräävät itse kun heillä tulee nälkä. Joskus siinä meni jopa 5-6h, mikä aina pelästytti meidät öisin, mutta paino nousi kuitenkin eli ei hätää :)

2kk neuvolassa tytöt oli saaneet hirveästi painoa lisää joten uskallettiin kokeilla että yöt tytöt syö rintaa. Miehellehän tää oli loistava juttu koska hänen ei tarvinnut enää herätä öisin ;D Tytöt heräävät aikalailla vuoronperään öisin, joten otin aina heränneen rinnalle ja jatkoin unia. Vähän jännitti 3kk neuvolan tulokset, mutta hyvin taas oli kasvettu, eli näillä mennään :)
Tällä hetkellä siis molemmat tytöt syö n.100ml vuorokaudessa korviketta ja muuten rintaa. Tästä oon aika onnellinen!:) Korviketta sen takia kun iltaisin heillä on aina super tankkaukset, ja mun maito ei oikein riitä kunnolla sellaiseen. Tytöt nykyään menevät unille keskimäärin 9-10 aikoihin ja heräävät 1-2x yössä, usein vasta aamuyöllä, mikä tietysti mun unien kannalta on mahtavaa, rintojen täyttymisen kannalta hankalaa.
Mietin että pitäisiko alkaa heräämään herätyskellon kanssa hieman keskiyön jälkeen pumpaamaan, mistä saisin maidot illaksi ja maidontuotanto pysyisi hyvänä kun ei tule rintojen ylitäyttymisiä.. Nykyisin vaan on ollut ihanaa kun ei ole yhtään tarvinnut pumppailla, kun ennen tein sitä niin hirveästi. Hmm, nytkun kirjoitin sen tähän, tajusin että olisihan se järkevää että pumppaisin öisin sen yhden kerran ja vielä ainakin kun tytöt heräävät niin vähän öisin! Koitan siis alkaa tekemään tätä.

Nyt 3kk neuvolassa annettiin jo esitteet 4kk iässä alotettavaa kiinteiden maistelemista varten. Olin luullut että kiinteät alotetaan vasta 6kk iässä! Meillä ei kiinteiden syömiseen ole mitään kiirettä kun tytöt on vielä pieniä ja keholtaanhan he ovat periaatteessa kuukauden jäljessä. Luulen että me alotetaan tyttöjen ollessa 5-6kk, tietty nyt riippuu miten nälkäisiksi he alkavat tai jos muuten vaikuttavat "valmiilta" kiinteisiin. Senkään takia meillä ei ole kiire kun olen kuullut että allergioita pystyy estämään/vähentämään mitä kauemmin antaa vain pelkkää rintamaitoa.

Oho tulipa pitkä ja kuvaton teksti! Toivottavasti jaksoitte silti lukea :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti